Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar om simskolan:

 

Vanliga frågor och svar om simskolan:

 

Hur gör jag om mitt barn vill börja i simskolan?

Börja med att registrera ditt barn och skapa en profil för ditt barn på vår hemsida. Skicka sedan ett mail till info@simklubbenena.se. Vi har provsimning för alla barn inför varje termin och vi skickar ut en kallelse till dom som vill börja simma för provsimning.

 

Varför måste vi provsimma vårt barn?

Vi provsimmar alla barn för att se vad dom kan. Detta för att ge barnet bästa förutsättningar att komma rätt och trivas i simskolan.

 

När får mitt barn börja i simskolan?

Från det år som barnet fyller 4 år och bottnar i bassängen. I undervisningsbassängen är det 0,8 m djupt och vattnet är ca 30 grader.

 

Vilken grupp passar för mitt barn?

Eftersom alla barn är olika och har olika vattenvana träffar vi alla barn innan vi erbjuder plats i någon simskola. Detta för att ge barnen bästa förutsättningarna för att komma i rätt grupp.

 

Kan jag ställa mitt barn i kö?

I några grupper ha vi kö, du kan maila till info@simklubbenena.se om du vill ställa ditt barn i kö.

 

Hur anmäler jag mitt barn till Simskolan?

Registrera ditt barn genom att skapa en profil på vår hemsida och anmäl er till nästa Provsimning. Skicka även ett mail till info@simklubbenena.se och berätta om ert barn och vilka förväntningar/önskemål ni har.

 

Vad kostar simskolan?

En termin som är 8 gånger kostar 1 050 kr samt medlemsavgift som är 100 kr/ år. Man kan inte ta igen missade gånger.

 

När börjar terminen?

Vi har två terminer på våren och två terminer på hösten. Normalt börjar vi samma vecka som skolorna börjar och har 8 gånger. Sedan tar vi paus en eller två veckor och startar ny termin i mitten på mars, eller i mitten på oktober.

 

Är det kö till simskolan?

Vi har kö i några grupper, men försöker göra vårt yttersta för att alla ska få en plats.

 

Vilken tid börjar mitt barns simskolegrupp?

På er faktura står namnet på ditt barns grupp. Kontrollera där tid för simskolan.

 

Vad ska jag tänka på inför simskolan?

Se till att ditt barn har gjort toalettbesök och duschat innan simskolan börjar.

 

Vart samlas vi inför simskolan?

Mellan omklädningsrum och simbassängerna finns ett badgalleri, där samlas alla simskolebarn 5-10 minuter innan gruppen börjar och där ropas alla barn upp. Detta är för grupperna Baddaren, Sköldpaddan, Pingvinen och Silver-Pingvinen.

För grupperna Silverfisken, Guldfisken och Hajen samlas vi inne vid bassängen.

 

Hur lång är varje lektion?

I grupperna Baddaren-Silver-Pingvinen har vi total tid 45 minuter, 5 minuter för upprop och tid för barnen i bassängen är 40 minuter, vi börjar med uppvärmning på land innan vi går i vattnet.

I grupperna Silverfisken-Späckhuggaren är varje tillfälle 45 minuter och där samlas barnen 15 minuter innan för uppvärmning.

 

Får jag följa med mitt barn in till simskolan?

Vi har många tränare i bassängen och vi vill helst inte ha några föräldrar inne vid undervisningsområdet. Många barn blir störda om det är föräldrar som sitter och tittar på sina barn.

 

Behöver mitt barn ha badmössa i simskolan?

Det är inget krav med badmössa i simskolan, men har man långt hår är det lämpligt att man sätter upp håret med hårsnodd, eller köper en badmössa. Alla borde ha badmössa, då sitter simglasögonen bättre.

 

Kan man köpa badmössa av er?

Vi säljer badmössor med SK ENA tryck på till priset 100 kronor.

 

Behöver mitt barn ha simglasögon i simskolan?

Det väljer ni själva. Har barnet jobbigt med vatten i ansiktet, kan det underlätta med simglasögon. Vi tillhandahåller begränsad mängd låneglasögon till barn.

 

Vad behöver vi ha med till simskolan?

Vi rekommenderar baddräkt eller badbyxor, man får inte ha underkläder under badkläder i simhallen.

 

Går det bra med solskyddskläder som badkläder?

Nej, helst inte, vi önskar att solskyddskläder undviks. Speciellt tröjorna är väldigt sträva att simma i för barnen.

 

Får barnen ha sockor på sig när dom simmar?

Inga sockor eller strumpor får vara med i bassängen.

 

Måste jag som förälder/vårdnadshavare byta om när jag följer med mitt barn in till simskolan?

Ja, ni måste byta om till lättare kläder, det krävs inte badkläder, men shorts och t-shirt är att rekommendera. Det är väldigt varmt i simhallen.

 

Vad gör jag som förälder under tiden mitt barn är på simskolan?

Ni får gärna stanna inne i simhallen, då vi lätt kan få tag i er om det behövs. Caféet har öppet under tiden vi har simskola och det finns även möjlighet till gymträning i anläggningen. En trappa upp kan man sitta och ta med sig egen fika.

 

Om barnet blir sjukt?

Stanna hemma! Kom tillbaka först när barnet är helt friskt. Om barnet är frånvarande en gång, behöver ni inte meddela detta, men rör det sig om flera gånger i rad, är vi tacksamma om ni skickar ett mail.

Får vi ta igen simlektioner om barnet varit sjukt/ bortrest?


Nej, tyvärr. Våra grupper är väldigt fulla och därav kan vi inte garantera alla barn som har varit sjuka får ta igen en lektion. Undantag gäller naturligtvis vid allvarligare sjukdomar, eller t.ex. ett brutet ben, men då krävs sjukintyg.

 

Varför gör ni uppvärmning med barnen?

Vi värmer upp barnen för att förbättra deras kroppsuppfattning, samt minska nervositet och hoppa igång kroppen innan vi går i bassängen. Vi tränar på simtagen, så korrekt som möjligt, då blir det lättare i bassängen. Vi lär oss varandras namn under uppvärmningen och har namnlekar med barnen.

 

Hur går det till vid simskolans avslutning?

Vi bjuder in en förälder/vårdnadshavare för att visa vad simmarna lärt sig och vilka mål man har klarat. På grund av begränsad yta är det endast en förälder/anhörig per barn som är välkommen att delta, inga syskon kan tyvärr närvara. För grupperna Baddaren, Sköldpaddan, Pingvinen och Silver-Pingvinen.

Alla måste vara ombytta till simkläder och duschade för att kunna delta i bassängen. Ni som inte vill vara i vattnet räcker det med att ni har bytt om till träningskläder för att kunna vistas i simhallen. Samling precis som vanligt.

I grupperna Silverfisken, Guldfisken och Hajen är alla anhöriga välkomna.

På avslutningen kommer vi att dela ut diplom till alla som deltagit och om ert barn har klarat av något märke finns det möjlighet att köpa det. 

Om ert barn har tagit märken så finns det möjlighet att köpa dessa i entrén på vägen ut. Varje märke kostar 50 kr och vi har swish, men har inte möjlighet att ta kontanter eller kort.

 

Kan jag simma samtidigt som mitt barn går i simskolan?

Du är välkommen att simma i 25 meters bassängen på motionsbanor, du måste lösa entré för bad om du ska simma själv, det ingår inte i simskolans avgift.

Hur vet jag om mitt barn har klarat målen i sin grupp?

I samband med terminsavslutningen får ni en inbjudan till nästa termin. Om ert barn har klarat alla mål för sin grupp, kommer inbjudan till nästa grupp. Annars är det något som ditt barn behöver träna mer på.

 

Vilka kriterier följer SK ENA för simskolorna?

Vår simskola följer Svenska simförbundets Simlinjen - Utvecklingsstadium | SVENSK SIMIDROTT Utvecklingsstadium 2 för barn i åldern 4-8 år och utvecklingsstadium 3 för barn i åldern 7-12 år. Varje gruppnivå har olika mål i form av Simmärken | SVENSK SIMIDROTT som vi genom lek och teknikträning stöttar era barn att nå. I allt nytt vi lär oss har vi olika förutsättningar och det är därför inte ovanligt att barn behöver gå om samma nivå flera gånger. Samtidigt får vi inte glömma att ju mer vi tränar, desto tryggare blir vi.
(Om man tänker på det så behöver vi ju lära oss att gå för att kunna springa, inte så konstigt att vi behöver lära oss plaska innan vi kan simma?)

 

Hur stora är barngrupperna och hur många ledare/grupp?

Vi har max 4 barn per ledare i Baddaren, Sköldpaddan, Pingvinen, Silver-Pingvinen. I Silverfisken, har vi alltid 4 tränare i vattnet och i Guldfisken har vi minst 3 tränare och i Hajen 2 tränare. Varje grupp består av allt från 5-16 barn.
 

Vilka är ledare i simskolan?

Alla våra ledare på SK ENA har utbildning i hjärt- och lungräddning (HLR) samt första hjälpen, och den uppdateras årligen för att säkerställa trygghet och kvalitet i vår verksamhet. Våra fast anknutna ledare har dessutom genomgått Simlinjeassistentutbildning.

Nya ledare får alltid en trygg och stöttande start hos oss. De får möjlighet att gå bredvid under 1–2 kurser (beroende på när utbildningar erbjuds) för att lära känna både verksamheten och gruppen. När de är nyutbildade leder de alltid tillsammans med en erfaren kollega – för att skapa en bra gemenskap och en trygg miljö för både ledare och simmare.

Vilket simsätt lär ni ut först?

Vi lär ut två simsätt parallellt, crawl och ryggsim. Vi får bättre långsiktigt resultat av att träna flera olika rörelser parallellt än att träna ett simsätt i taget.

 

Varför börjar ni inte med bröstsim?

Om bröstsim ska läras in korrekt krävs en väl utvecklad koordinationsförmåga som de flesta barn saknar när de ska börja lära sig simma, därför tar vi bröstsim sist. I Baddaren-Hajen tränar barnen crawl och ryggsim och bygger upp sin koordinationsförmåga så att de är mogna att lära sig bröstsim sedan.

 

Får barnen bada före eller efter simskolan/simträningen?
Nej, tyvärr inte. Vi hyr bassängtid endast för lektionerna och har ingen rätt att erbjuda bad utöver det. I händelse av olycka, skulle SK ENA’s försäkring dessutom inte gälla, då tillbudet ägt rum utanför simskolans verksamhet. Vill man bada med barnet före/efter simskolan kan man lösa badavgift i receptionen.

 

Hur fungerar det att ta simmärken på simskolan?
Vi väver in simmärkenas delmoment i varje simskolelektion. På så vis får vi bestående resultat samtidigt som vi minskar pressen på barnen. När barnet har klarat alla moment för ett märke får ni besked på baksidan av ert Diplom vid terminens avslutning.

Det är inte säkert att alla barn har klarat alla delmoment för respektive märke. Detta är särskilt vanligt i Pingvinen,. Här gäller det att vi tillsammans uppmuntrar barnen.

 

När kan vi köpa märken?

Vi säljer märken i samband med avslutning för terminen.

 

Hur mycket kostar det att köpa märken?

Ett märke kostar 50 kr och SK ENA har Swish nr 123 288 4161

 

Får jag fotografera/filma mitt barn under avslutningen?

I Simhallen råder foto och filmförbud alltid.

 

Hur vet vi att det är dags att gå vidare till nästa nivå?

Vi utvärderar löpande barnets utveckling efter varje lektion. När ledarna ser att barnet har tillräckliga färdigheter och uppnått målen för en nivå är det dags för uppflyttning till nästa nivå och då meddelas föräldrarna/vårdnadshavarna.

Byte av nivå kan ske närsomhelst under terminen, inte bara vid kursens slut. Observera att det inte alltid är möjligt att få behålla samma dag och tid då barnet ska byta till nästa nivå under kursens gång.

Hur vet vi hur det går för vårt barn?

Vid slutet av barnets lektion (i samband med uppvärmningen för nästa grupp) går det bra att prata med den ansvariga på plats, eller den ledare som haft ditt barn i sin grupp. Då kan du få veta hur det går för ditt barn och vad som krävs för att nå nästa mål.

Det kan upplevas som att ledarna inte alltid har tid att prata, men vi har som mål i vår verksamhet att ledarna ska ta sig tid att svara på dina frågor, om du frågar vid rätt tillfälle. Du kan dock få vänta en liten stund beroende på omständigheterna, för att ledarna ska hinna med dig.

 

Vårt barn ska gå om en nivå, är det normalt?
Det är helt normalt och förväntat att barnet går om nivåer, tills dess att barnet klarar av nivån och går vidare, på vägen mot simkunnighet.

 

Hur lång tid tar det att nå simkunnighet?
Om barnet börjar som femåring tar det normalt sett tre till fem år innan det är simkunnigt och går ut simskolan.

 

När anses barnet som simkunnigt?
Det är när barnet gått ut nivån Hajen, och därmed hela simskolan, som det har lärt sig alla fyra simsätt och uppnått simkunnighet. Då kommer det finnas möjlighet att fortsätta simma i nästa nivå som är Späckhuggaren.

 

När får jag inbjudan till nästa termin?

När terminen är slut, går tränarna tillsammans igenom vilka barn som byta grupp, det kan ta 1-2 veckor. Ni får en inbjudan med förtur till nästa termin. Vänligen tacka Ja/Nej till inbjudan så fort som möjligt. Eftersom vi har kö, vill vi gärna ge alla möjligheten att komma in i simskolan.

 

När kommer fakturan?

När ni har tacka ja till en grupp får ni en faktura för den terminen.

 

När ska fakturan vara betald?

Fakturan ska betalas inom 10 dagar.

 

Om jag ångrar mig?

Vid online-bokning kan man själv avboka via medlemssida upp till 14 dagar efter anmälan. Alla avbokningar därefter eller önskemål om byten skall ske via e-post till info@simklubbenena.se och är giltiga först när ni fått en bekräftelse på att vi mottagit mailet.

Plats som bokats och avbokas via e-post senare än 10 dagar innan kursstart debiteras med 250:-.

Avhopp av kurs och meddelande via e-post efter första erbjudna kurstillfället debiteras med halv kursavgift samt medlemsavgift i förekommande fall. 

Avhopp av kurs och meddelande via e-post efter andra erbjudna kurstillfället debiteras med hel kursavgift samt medlemsavgift i förekommande fall.

Vid avbokning pga sjukdom/skada där läkarintyg kan uppvisas återbetalas den del av kursavgiften som motsvarar de missade tillfällena.

 

Om jag ångrar mig till läger?

Anmälan är bindande.

Vid sjukdom betalas del av avgiften åter mot uppvisande av läkarintyg. Den del som återbetalas är det som SK Ena kan avboka utan att få kostnad för.

Avanmälan ska göras direkt då personen blir sjuk.

 

Vad kostar det att vara medlem i SK ENA?

Enskild avgift 100 kr per år, eller Familjemedlemskap 300 kr per år

 

Varför måste jag vara medlem i SK ENA?

För att försäkring för barnet ska gälla måste alla deltagare vara medlemmar.

VI fakturerar årets medlemsavgift vid första terminen ni anmäler er till.

 

Ny i föreningen, vad behöver jag tänka på?

Läs gärna igenom vår anhörighetspolicy som du hittar här: Dokument

 

Hur kan jag som förälder/vårdnadshavare hjälpa till?

Simklubben. ENA är en ideell förening och baseras på att många anhöriga till simmare engagerar sig i att hjälpa till vid träningar, hjälpa till vid försäljning av märken, styrelseengagemang eller stå i kiosken vid tävlingar. Arbetsuppgifterna är många, vill du hjälpa till maila gärna till info@simklubbenena.se. Vi behöver alltid bli fler som engagerar oss.

Generella frågor

Vilka tider simmar SK ENA i Simhallen?

Bassängschema som du hittar här:

Information

Måndagar har vi 3 banor 17:00-18:30

Tisdagar har vi 3 banor kl.16:45-17:00 samt 5 banor 17:00-20:00

Onsdagar har vi 5 banor kl. 17:00-18:45

Torsdagar har vi 5 banor 16:45-20:00

Söndagar har vi Undervisningsbassängen 14:00-18:00

Samt 3 banor från 14:45-15:00 och 6 banor från 15:00-18:00

 

Vanliga frågor och svar om vuxensimning

Hur gör jag för att anmäla mig till simskola för vuxna?

Vi har simskola för kvinnosimning. Vill du anmäla dig, lägg upp en profil på vår hemsida och skicka ett mail till info@simklubbenena.se, så ställer vi dig i kö till nästa termin.

Om jag vill anmäla mig till crawlkurs?

Lägg upp din profil på hemsidan och gå in och i inloggat läge kan du anmäla dig till nästa crawlkurs.